Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ потпиша договор за соработка со Банката за крв и ткива од Барселона

Во склоп на одблежување на Европскиот ден за органодонорство и трансплантација, 10 октомври, Клиниката за ортопедски болести при ЈЗУ УК ТОАРИЛУЦ Скопје, потпиша четири годишен договор за соработка со Банката за крв и ткива од Барселона, Шпанија со што се отвара ново поглавје од областа на трансплантационата медицина на коскените ткива во земјава. Во склоп…

Details

НА КЛИНИКАТА ЗА ОРТОПЕДИЈА ЗА ЕДНА НЕДЕЛА СЕ НАПРАВЕНИ ТРИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА КОСКЕНИ ТКИВА

Изминатата недела на Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ, успешно се направени три имплантации на коскени ткива од починат донор кај пациенти со различни болести. За период од една година колку што Клиниката за Ортопедија е вклучена во Програмата за Трансплантација на органи и ткива на Министерството за здравство, направени се 5 експантации и 14…

Details

Делегацијата на Европската Унија во Скопје ја избира Европската жена на годината

Делегацијата на Европската Унија во Скопје ја избира Европската жена на годината. Во изминатите 5 дена беа номирани пет импресивни жени за оваа награда од страна на пет амбасадорки во земјава. Др Маја Мојова Мијовска, Национален координатор за трансплантација на органи и ткива и Раководител на КАРИЛ, беше номинирана од страна на хрватската амбасадорка Нивес…

Details

На Клиниката за Ортопедски болести е направена Прва трансплантација на лигамент од починат донор

 На Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ Скопје, вчера за прв пат беше изведена трансплантација на лигамент од починат донор. Млад 34 годишен пациент со сериозна повреда на десното колено, доби мекоткивен графт експлантиран од починат донор. Операцијата која траеше неколку часа на Клиниката за Ортопедија  ја изведе ортопедскиот хирург д-р Алан Андоновски заедно со неговиот тим од клиниката.…

Details