Клиниката за Ортопедски болести го одбележа месецот на борба со остеосаркомот

Клиниката за ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ на 27 јули го одбележа месецот на борба со остеосаркомот. На оваа клиника на која годишно се оперираат околу 150 случаи на малигни неоплазми на различни делови од мускулно скелетниот систем, годинава за прв пат беше направена трансплантација  на коскено ткиво од починат донор кај млада пациентка со остеосарком.…

Прва трансплантација на коскено ткиво од починат донор кај пациент со малигна болест

На Клиниката за Ортопедски болести на 27 април беше завршена првата трансплантација на коска од починат дарител која траеше пет часа. Тимот хирурзи предводен од проф. др. Милан Самарџиски и др. Александар Трајановски ја заврши комплексната операција на замена на малигно променето коскено ткиво со здраво ткиво од починат донатор кај пациент кој се лекува…

Пуштен во употреба нов лабораториски фрижидер за презервација на коски и коскени ткива на Одделот за трансплантација

Министерот за здравство д-р Венко Филипче, заедно со директорот на ТОАРИЛУЦ д-р Александар Трајановски и амбасадорката на Сојузна Република Германија, Анке Холштајн на Клиниката за Ортопедија при ТОАРИЛУЦ го пуштија во употреба новиот лабораториски фрижидер за презервација на коски и коскени ткива на Одделот за трансплантација. Фрижидерот е добиен преку Проектот за мали грантови на…

Пуштен во употреба реновираниот Блок А на Клиниката за ортопедија

По цели  70 години реновиран е и пуштен во употреба Блокот А на  Клиниката за ортопедија, при ТОАРИЛУЦ. На оваа клиника се лекуваат пациенти  со малигни заболувања на коскениот систем, пациенти кои имаат потешкотии по операциите и деца кои се лекуваат од истите болести. Со реновирањето на овој оддел се подобруваат болничките услови на пациентите…

На Клиниката за Ортопедски болести направена прва експлантација на коскени ткива од починат донор

На Клиниката за ортопедски болести на 17 април, за прв пат во историјата на македонското здравство e направена експлантација на коски и коскени ткива од починат донор. Откако заврши експлантацијата на срцето и бубрезите, тимот лекари од клиниката експлантираше повеќе делови од коски и меки ткива кои сега веќе се презервирани во Отсекот за експлантација,…

Свечено отварање на салите на Клиниката за Ортопедски Болести

На 31.12.2018год во просториите во Клиниката за Ортопедски Болести, имаше свечено отварање на три комплетно реновирани операциони сали со највисоки стандари. Во настанот беа присутни Министерот за Здравство Венко Филипче, заменик Министерот за Здравство Асим Муса, Државниот секретар на Влада на РМ Драги Рашковски, Министерот за Образование Арбер Адеми, Директорите на Фондот за здравствено осигурување…

Работна посета на Проф Уфук Ајдинли

Во период од 3ти до 6ти Декември, на официјална посета на Клиниката за Трауматологија беше Проф Уфук Ајдинли од Бруса,   Во склоп на работата на Спиналниот центар – Клиника за Трауматологија на ЈЗУ УК ТОАРИЛУЦ – Скопје, планирано и реализирано беше гостување на проф. д-р Уфук Ајдинли – ортопедски хирург од Bursa, Турција во…

Клиниката за Трауматологија ја посети Проф. Д-р Tedi Civcvaric од Клиничкиот центар-Ријека

На 17-ти и 18-ти, на Клиниката за Трауматологија ја посети Проф. Д-р Tedi Civcvaric од Клиничкиот центар-Ријека- Република Хрватска. Во текот на престојот Професорот активно учествуваше во промовирање и имплементација на минимално инвазивната мтода на хумерус. Беше присутен на операции, и одржи предавање за студенти и специјализанти во горенаведената тема. Проф. Д-р Tedi Civcvaric е…