ЈЗУ Универзитетска Kлиника за Tрауматологија, Oртопедски болести, Aнестезија, реанимација и интензивно лекување и Ургентен центар, има мисија да врши дејности од јавен интерес – здравствена, образовна и научно истражувачка дејност во една единствена функционална целина.

Во рамките на здравствената дејност на Универзитетската клиника се укажува здравствена заштита на терцијарно ниво и тоа како специјалистичко- супспецијалистичла амбулантска и болничка здравствена заштита од областа на трауматологијата, ортопедските болести, анестезијата, реанимацијата и интензивно лекување и лекување на ургентни случаи од делокруг на хируршката дејност и тоа стручно и професионално, со почитување на позитивните прописи кои ја регулираат дејноста и законските начела за вршење на истата.

Во рамките на образовната дејност Универзитетската клиника учествува во спроведување на студиски програми на Медицинскиот факултет Скопје на додипломски, постдипломски и докторски студии , стручно и професионално согласно со позитивните прописи кои ја регулираат дејноста и согласно со општите акти на Медицинскиот факултет Скопје и врши усовршување на здравствени работници согласно со прописите од областа на здравствената заштита.

Научноистражувачката дејност Универзитетската клиника ја врши како функционална целина со здравствената и образовната дејност преку изработка на научно истражувачки програми самостојно или во соработка со други домашни и странски субјекти.

ЗА НАС

За Универзитетската клиника, историјат и општи податоци.

ПРОНАЈДЕТЕ ДОКТОР

Пронајдете го Вашиот доктор, информирајте се за неговото искуство.

МОЈ ТЕРМИН

Погледнете ги сите слободни термини.

Услугите кои ги нудиме

ТРАУМАТОЛОГИЈА

Трауматологија

ОРТОПЕДИЈА

Ортопедски болести

КАРИЛ

КАРИЛ

УРГЕНТЕН

Ургентен центар

НОВОСТИ ВО ЈЗУ УК ТОАРИЛУЦ

Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ потпиша договор за соработка со Банката за крв и ткива од Барселона

Во склоп на одблежување на Европскиот ден за органодонорство и трансплантација, 10 октомври, Клиниката за ортопедски болести при ЈЗУ УК ТОАРИЛУЦ Скопје, потпиша четири годишен договор за соработка со Банката за крв и ткива од Барселона, Шпанија со што се…

Повеќе

НА КЛИНИКАТА ЗА ОРТОПЕДИЈА ЗА ЕДНА НЕДЕЛА СЕ НАПРАВЕНИ ТРИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА КОСКЕНИ ТКИВА

Изминатата недела на Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ, успешно се направени три имплантации на коскени ткива од починат донор кај пациенти со различни болести. За период од една година колку што Клиниката за Ортопедија е вклучена во Програмата за…

Повеќе

Делегацијата на Европската Унија во Скопје ја избира Европската жена на годината

Делегацијата на Европската Унија во Скопје ја избира Европската жена на годината. Во изминатите 5 дена беа номирани пет импресивни жени за оваа награда од страна на пет амбасадорки во земјава. Др Маја Мојова Мијовска, Национален координатор за трансплантација на…

Повеќе

На Клиниката за Ортопедски болести е направена Прва трансплантација на лигамент од починат донор

 На Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ Скопје, вчера за прв пат беше изведена трансплантација на лигамент од починат донор. Млад 34 годишен пациент со сериозна повреда на десното колено, доби мекоткивен графт експлантиран од починат донор. Операцијата која траеше неколку часа на…

Повеќе

Успешна година за коскената трансплантација во земјава

На Универзитетската Клиника за Ортопедски болести,  минатата година за прв пат се направени четири експлантации  на коскено ткиво од починат донор, со што е отворено ново поглавје и е направен значаен исчекор во полето на трансплантационата медицина, а воедно и…

Повеќе

Комплетно реновирана Универзитетската Клиника за Ортопедски болести

По неколку децении,  комплетно е реновирана  Универзитетската Клиника за Ортопедски болести при Клиниката за ТОАРИЛУЦ Скопје.  Се работи за целосно реновирање на простор од 1.300 квадратни метри и тоа во делот на болничките соби, собите за интервенција, единицата  за интензивна…

Повеќе

Клиниката за Ортопедски болести го одбележува месецот на детското здравје

По повод месецот посветен на детското здравје, денес Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ во чиј склоп е и диспанзерот “Мајчин дом”, организираше креативна работилница за деца од градниката Срничка. Целта е преку низа превентивни прегледи кои во престојните недели ќе се…

Повеќе

Оперирано 17 годишно момче со тумор на десната подлактица

На Клиниката за ортопедија при ТОАРИЛУЦ вчера беше оперирано 17 годишно момче со тумор на десната подлактица. Тимот хирурзи под раководство на проф д-р Милан Самарџиски го отстрани во целост туморот од долниот крај на радиусот и го замени со…

Повеќе

Направена втората трансплантација на коскено ткиво од починат донор

На Клиниката за  ТОАРИЛУЦ, на седми септември беше направена втората трансплантација на коскено ткиво од починат донор.Тимот на др Александар Трајановски изведе сложена операција кај 40 годишна пациентка од Штип, која минатата година при сообраќајна незгода се здобила со скршеница…

Повеќе

Клиниката за Ортопедски болести го одбележа месецот на борба со остеосаркомот

Клиниката за ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ на 27 јули го одбележа месецот на борба со остеосаркомот. На оваа клиника на која годишно се оперираат околу 150 случаи на малигни неоплазми на различни делови од мускулно скелетниот систем, годинава за прв…

Повеќе

Прва трансплантација на коскено ткиво од починат донор кај пациент со малигна болест

На Клиниката за Ортопедски болести на 27 април беше завршена првата трансплантација на коска од починат дарител која траеше пет часа. Тимот хирурзи предводен од проф. др. Милан Самарџиски и др. Александар Трајановски ја заврши комплексната операција на замена на…

Повеќе

Пуштен во употреба нов лабораториски фрижидер за презервација на коски и коскени ткива на Одделот за трансплантација

Министерот за здравство д-р Венко Филипче, заедно со директорот на ТОАРИЛУЦ д-р Александар Трајановски и амбасадорката на Сојузна Република Германија, Анке Холштајн на Клиниката за Ортопедија при ТОАРИЛУЦ го пуштија во употреба новиот лабораториски фрижидер за презервација на коски и…

Повеќе

Пуштен во употреба реновираниот Блок А на Клиниката за ортопедија

По цели  70 години реновиран е и пуштен во употреба Блокот А на  Клиниката за ортопедија, при ТОАРИЛУЦ. На оваа клиника се лекуваат пациенти  со малигни заболувања на коскениот систем, пациенти кои имаат потешкотии по операциите и деца кои се…

Повеќе

На Клиниката за Ортопедски болести направена прва експлантација на коскени ткива од починат донор

На Клиниката за ортопедски болести на 17 април, за прв пат во историјата на македонското здравство e направена експлантација на коски и коскени ткива од починат донор. Откако заврши експлантацијата на срцето и бубрезите, тимот лекари од клиниката експлантираше повеќе…

Повеќе
НовостиСоопштенија

Свечено отварање на салите на Клиниката за Ортопедски Болести

На 31.12.2018год во просториите во Клиниката за Ортопедски Болести, имаше свечено отварање на три комплетно реновирани операциони сали со највисоки стандари. Во настанот беа присутни Министерот за Здравство Венко Филипче, заменик Министерот за Здравство Асим Муса, Државниот секретар на Влада…

Повеќе
Новости

Работна посета на Проф Уфук Ајдинли

Во период од 3ти до 6ти Декември, на официјална посета на Клиниката за Трауматологија беше Проф Уфук Ајдинли од Бруса,   Во склоп на работата на Спиналниот центар – Клиника за Трауматологија на ЈЗУ УК ТОАРИЛУЦ – Скопје, планирано и…

Повеќе

Клиниката за Трауматологија ја посети Проф. Д-р Tedi Civcvaric од Клиничкиот центар-Ријека

На 17-ти и 18-ти, на Клиниката за Трауматологија ја посети Проф. Д-р Tedi Civcvaric од Клиничкиот центар-Ријека- Република Хрватска. Во текот на престојот Професорот активно учествуваше во промовирање и имплементација на минимално инвазивната мтода на хумерус. Беше присутен на операции,…

Повеќе

СООПШТЕНИЈА ЗА ЈАВНОСТ

Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ потпиша договор за соработка со Банката за крв и ткива од Барселона

Во склоп на одблежување на Европскиот ден за органодонорство и трансплантација, 10 октомври, Клиниката за ортопедски болести при ЈЗУ УК ТОАРИЛУЦ Скопје, потпиша четири годишен договор за соработка со Банката за крв и ткива од Барселона, Шпанија со што се…

Повеќе

НА КЛИНИКАТА ЗА ОРТОПЕДИЈА ЗА ЕДНА НЕДЕЛА СЕ НАПРАВЕНИ ТРИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА КОСКЕНИ ТКИВА

Изминатата недела на Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ, успешно се направени три имплантации на коскени ткива од починат донор кај пациенти со различни болести. За период од една година колку што Клиниката за Ортопедија е вклучена во Програмата за…

Повеќе

На Клиниката за Ортопедски болести е направена Прва трансплантација на лигамент од починат донор

 На Клиниката за Ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ Скопје, вчера за прв пат беше изведена трансплантација на лигамент од починат донор. Млад 34 годишен пациент со сериозна повреда на десното колено, доби мекоткивен графт експлантиран од починат донор. Операцијата која траеше неколку часа на…

Повеќе

Успешна година за коскената трансплантација во земјава

На Универзитетската Клиника за Ортопедски болести,  минатата година за прв пат се направени четири експлантации  на коскено ткиво од починат донор, со што е отворено ново поглавје и е направен значаен исчекор во полето на трансплантационата медицина, а воедно и…

Повеќе

Комплетно реновирана Универзитетската Клиника за Ортопедски болести

По неколку децении,  комплетно е реновирана  Универзитетската Клиника за Ортопедски болести при Клиниката за ТОАРИЛУЦ Скопје.  Се работи за целосно реновирање на простор од 1.300 квадратни метри и тоа во делот на болничките соби, собите за интервенција, единицата  за интензивна…

Повеќе

Обраќање до сите вработени и соработници на ТОАРИЛУЦ

Почитувани,   Ви се обраќам во најтешки моменти за нашата држава и за нас како здравствени работници. Ви се обраќам како ваш директор, како Ваш соработник/колега и како член на нашето големо семејство.  НИЕ, здравствените работници, се наоѓаме на прва одбрамбена линија во борба со…

Повеќе

Информација COVID19

Во согласност со препораките, упатствата и овластувањата на Министерот за Здравство и Владата на РСМ, а со цел намалување на шрирење на актуелната пандемија со COVID-19, ја информираме јавноста дека: Се редуцира оперативниот програм само на итни и неодложни оптеративни…

Повеќе
Соопштенија

Соопштение

37 годишна пациентка повредена во сообраќајна, е со тешки телесни, живото загрозувачки повреди, крварење во мозокот, хоспитализирана е во единицата за интензивно лекување, и во моментот е на апарат за дишење во критична состојба.

Повеќе

Управата на ТОАРИЛУЦ со реакција до „Здравство.мк“: Секој доктор може да креира упат и на ниту еден доктор не му е одземено тоа право

Управата на ТОАРИЛУЦ најостро реагира до редакцијата на „Здравство.мк“ за текстот „Ургентен центар во ХАОС!!! Специјалисти без право на упат, пациентите без „рушвет“ неможат да дојдат до КТ или МР“, објавен на 01.07.2019 година во 18:16 минути. Неточна е информацијата…

Повеќе
Соопштенија

Соопштение

По сообраќајната незгода на автопатот Скопје-Тетово во попладневните часови на 13.02.2019 година, на Универзитетската клиниката за трауматологија, ортопедски болести, анестезија, реанимација и интензивно лекување и ургентен центар примени се вкупно осум повредени, на возраст од 20 до 40 години, меѓу…

Повеќе
НовостиСоопштенија

Свечено отварање на салите на Клиниката за Ортопедски Болести

На 31.12.2018год во просториите во Клиниката за Ортопедски Болести, имаше свечено отварање на три комплетно реновирани операциони сали со највисоки стандари. Во настанот беа присутни Министерот за Здравство Венко Филипче, заменик Министерот за Здравство Асим Муса, Државниот секретар на Влада…

Повеќе

Клиниката за Трауматологија ја посети Проф. Д-р Tedi Civcvaric од Клиничкиот центар-Ријека

На 17-ти и 18-ти, на Клиниката за Трауматологија ја посети Проф. Д-р Tedi Civcvaric од Клиничкиот центар-Ријека- Република Хрватска. Во текот на престојот Професорот активно учествуваше во промовирање и имплементација на минимално инвазивната мтода на хумерус. Беше присутен на операции,…

Повеќе
0
ПРЕГЛЕДИ
0
ОПЕРАЦИИ
0
ДОКТОРИ
0
ПЕРСОНАЛ